Tommy Söderberg

berättar om sina erfarenheter som högkänslig man

Spirit of MAN_Final_Transparent

Möt en av våra medlemmar i triben


"Det blir som en gruppterapi ute i naturen på något sätt -med likasinnade män - det är något väldigt vackert och starkt i det tycker jag."

Intervjun med Tommy är cirka 8 minuter lång. Eller läs utskriften av intervjun lite längre ner.

Profil Faktaruta-Tommy

Högkänslig man - Vad innebär det för dig Tommy?

Vad jag har fått lära mig så har mellan 15 och 20 % av befolkningen någon form av högkänslighet. Rent fysiskt så innebär det att hjärnan inte har något tydligt filter. För mig betyder det att  jag har svårare att filtrera ut intryck och energi från andra människor och omgivningar/miljöer. Helt enkelt separera vad som är mitt och vad som är någon annans. 

Till exempel om jag åker in till en storstad och är där några timmar så behöver jag kanske minst en halv dag hemma på soffan för tankarna skall landa igen. Jag känner mig helt urlakad när jag kommer hem. Ja, det är jobbigt på många sätt men jag har börjat acceptera det och att det är en del av mig. Jag är så här och det är bara så det är. 


Det här med maskulint och feminint är också något som jag har funderat mycket på.  I dag känner jag mig på många sätt i balans i mitt maskulina och feminina. Men det här med högkänslighet kan ju lätt uppfattas som väldigt feminint. Och visst, jag har väldigt lätt till mina känslor, vilket vi ofta kopplar ihop med det feminina. Jag har nära till tårar också. Och jag säker gärna upp andras känslor och blir involverad i dem. Det är inte alltid ett så accepterat beteende hos en man i samhället idag - även om det har börjat bli alltmer accepterat. Men i min uppväxt så fick jag lära mig att man bara skall bita ihop, Inte gråta utan bara bita ihop och köra på. Men jag behöver stanna upp och få lov att känna, få lov att gråta. Jag är en känslomänniska och jag behöver kunna släppa ut mina känslor. 

Hur hanterar du din högkänslighet på Spirit of Man träffar?

Det funkar jättebra tycker jag. Nu har jag varit med så pass länge att jag har hunnit lära känna de flesta av medlemmarna. Jag känner också att jag har lättare i dag att kunna öppna upp för nya medlemmar och gäster som vandrar med oss.

Jag upplever att jag har byggt upp min självkänsla och min intuition och i dag lättare kan känna av hur andra är som kommer i min närhet. Fasta medlemmar som jag har vandrat med länge har blivit som goda vänner och en del har till och med blivit nära vänner. Det är kul och känns jättebra! Det jag framför allt uppskattar med träffarna är att man kan prata om allt. Man kan prata om känslor och man kan prata om ytliga saker och man vill det. Sedan är jag förvisso inte en ytlig "öl- och grillkille". Jag pratar hellre om spiritualitet och andlighet, för det är jag väldigt intresserad av. Även prata om yoga och hur man kan använda sin andlighet i vardagen. Det är sådana frågor som fångar mig.

Hur var ditt första möte med Spirit of Man?

Det var en vandringsresa till Skottland, september 2019. Den var en mycket speciell resa och upplevelse för mig! Jag kände inte en kotte av de andra. Jag var mitt i ett relationsuppbrott med en kvinna som betydde väldigt mycket för mig. Hon betyder fortfarande mycket för mig men på ett annat sätt i dag. Ja, det var en läkande resa för mig. På resan lärde jag också känna dig lite närmare, Martin och även Mark som jag knappt hade pratat med innan. Så det var en öppnande resa, hjärtat öppnande sig mycket och det var väldigt läkande. Men jag fick också kämpa med pannbenet och uthärda många blåsor på fötterna. Det var tufft på många sätt. Men jag gav mig den på att klara det och det gjorde jag! Ja, det var en väldigt känslosam resa och jag fick träffa en del män där som jag har fortsatt kontakt med då och då.

Helheten var att det var väldigt roligt och öppnande för mig. Och extra kul att vi bara var män på resan. I min värld har det annars alltid varit mycket kvinnor på grund av mina andliga intressen och yoga.  För där är det är mest kvinnors som rör sig. Men det börjar komma in mer män även där faktiskt. Så Spirit of Man har betytt väldigt mycket för mig i att få in fler män, likasinnade män, i mitt liv i min egen ålder. Ja egentligen spelar åldern ingen roll, men jag tycker det har betytt mycket att kunna prata känslor med män och att man kan relatera mer till sig själv när man pratar med en man och pratar känslor. En kvinna är alltid väldigt närande och omhuldande, men en man kan möta på ett annat sätt i ett samtal. Det ger något annat, något en kvinna inte kan ge.

Martins 5

Är det lätt att möta andra män på Spirit of Man-träffarna?

Åh ja, absolut, det tycker jag. Jag tycker mig blir bättre och bättre på att läsa av människor. Jag har haft svårt för det innan, men rent intuitivt så känner jag av om personen jag pratar med är öppen för det jag har att prata om.  Man kan smyga in några kommentarer hit och dit så kanske man får motkommentarer och plötsligt hamnar man i ett djupt samtal.  Eller ett lättare samtal. Man känner av varandra och hittar en bra ingång helt enkelt. Jag tycker det fungerar jättebra och möta andra män i min högkänslighet. Jag är mer bekväm i mig själv i dag. Jag vet vem jag är och kan öppet säga till andra människan att jag är högkänslig och berätta vad det innebär. Vissa är nyfikna och andra bryr sig mindre, men det finns en stor acceptans och det känns skönt.

Click on the link above to collapse this text.

Vad tar du med dig hem efter en Spirit of Man träff?

Först och främst är det mötet med andra. Men mycket för mig är att komma ut i naturen och vara i skogen. Det är där jag som högkänslig tankar min energi. Skogen känns väldigt omfamnande för mig - när man går därinne bland träden och det gröna. Även på hösten och vintern blir det plats för stillhet och lugn för mig - det blir som en kyrka. Jag tar också alltid med mig samtalsämnet hem, och allt vi pratat och diskuterat om kring det. Vissa gånger har vi ett fast samtalsämne och andra gånger kan det vara lite mer utsvävande och fritt. Men oftast tar jag med mig hem en tanke, något jag jobbar med hos mig själv. Jag låter tanken vila. Sedan kan det plötslig poppa upp något nytt som tar tanken vidare.  Det känns fint, det känns väldigt utvecklande att vara med i Spirit of Man.

Kullaberg oct 2021

Vad är ditt råd till den som är nyfiken på Spirit of Man?

Gå med oss, vandra med oss, för det är väldigt utvecklande!

Är det så att du känner att du är på fel plats i livet och kanske behöver lite hjälp men inte vill gå till någon terapeut, så tänker jag att det kan vara bra att ha andra likasinnade män att prata med. Män som är i samma läge och kanske några som har kommit lite längre.

Att gå på en träff med Spirit of Man är lite som en gruppterapi i naturen på något sätt - och med likasinnade män.  Det är något väldigt vackert och starkt i det tycker jag.